Juoksuvalmennus alkaa: Puolikuolleesta puolimaratonille, osa 1

Miten aloittaa juoksuharrastus? Ja ennen kaikkea: miten saada juoksemisesta rutiini, joka oikeasti kantaa pitkälle? Miten lähteä liikkeelle silloin, kun lähtötilanne on tasoa puolikuollut, mutta haaveiden horisontissa siintää onnistuneesti suoritettu puolimaraton?

Voisiko pitkän ja menestyksekkään kilpajuoksu-uran tehnyt kestävyysjuoksija koulia tavallisesta pulliaisesta motivoituneen lenkkeilijän, jonka juoksukunto kasvaa kohisten?

Sitä tässä asiakastarinassa lähdetään selvittämään!

Lähtötilanne: keski-ikäistyvän kuntoilijan arkkityyppi

Olen Juuso, 35-vuotias perusliikunnallinen, mutta istumatyötä tekevä kaveri. Aku Ankka -lehden tuotepäällikkönä räpyläni ovat vahvasti Ankkalinnassa – mutta eivät läheskään yhtä aktiivisesti lenkkipoluilla.

Viime vuosina myös keskivartalo on alkanut muistuttaa, ettei hoikkana pysy enää pelkästään pyhällä hengellä, ja työterveyden verikokeetkin kielivät koholla olevista kolesteroliarvoista.

Tikissä pysyminen vaatii eri tavalla työtä, eikä pelkkä salitreeni varsinaisesti aerobista kuntoa kohota. Eikä esimerkiksi hiihtämään pääse kätevästi ympäri vuoden.Juoksuvalmennus asiakastarina

Minulla on viha-rakkaussuhde juoksemiseen. Lenkkeily on kivaa niin kauan, kunnes jalkoja särkee, henkeen ottaa ja sykkeet kohoavat tappiin. Silti pyrin sitomaan silloin tällöin juoksukenkien nauhat kireälle ja suuntaan pururadalle – kunnes kiinnostus taas lopahtaa. En oikein kykene yhtäjaksoisiin juoksuihin, vaan olen keventänyt lenkkejä kävelemällä vähintään puolet ajasta.

Juokseminen on kuitenkin äärimmäisen yksinkertainen ja tehokas liikuntamuoto, jossa olisi potentiaalia jopa elämäntavaksi.

Pohdin, josko aloittaisin vielä kerran ihan alusta ja tällä kertaa alan ammattilaisen avustuksella. Saisin selkeät tavoitteet, räätälöidyn harjoitusohjelman sekä valmentajan avun matkalleni kohti kepeämpää askellusta ja hilpeämpiä hikoiluhetkiä.

Tunnen Run Revolutionin perustajan Artun entuudestaan, joten tiesin, että firman tarjoamien juoksuvalmennusten takana operoi tolkun ihminen ja rautainen ammattilainen.

Siinä missä oman elämäni aikana kertyneet, mitatut juoksukilometrit saattaisivat niukin naukin yltää Hangosta Utsjoelle (alle 1 400 km), ovat Artun juoksuaskeleet kantaneet reippaasti koko maapallon ympäri (40 075 km).

Sain lopulta aikaiseksi laittaa Artulle viestiä ja kysyin, voisiko hän olla minulle avuksi. Voisiko juoksuvalmennus olla ratkaisu ongelmaani? Arttu oli vahvasti sitä mieltä, ettei juoksuvalmennuksen ostamiseen tarvitse olla kilpatasoa lähentelevä juoksuhirmu, vaan valmennus voidaan muovata täysin valmennettavan asiakkaan tarpeiden mukaisesti.

Juoksuvalmennusten jäsenyysvaihtoehdoista päädyttiin – totta kai – kultaan, eli Gold-jäsenyyteen. Päätöstä tuki se, että tällöin saan henkilökohtaista valmennusta jatkuvalla tuella ja seurannalla, jolloin myös motivaatio treenien suorittamiseen pysyy korkeammalla.

Sovimme ajan aloituspalaverille, minkä jälkeen ryhdyttäisiin hommiin!

Aloituspalaverissa tavoitteet kuntoon

Otimme Artun kanssa videopuhelun, jossa päästiin pureutumaan syvällisemmin lähtötasooni kuntoilijana ja lenkkeilijänä sekä tavoitteisiini juoksuvalmennuksen suhteen. Valittelin ongelmia jalkojen – ja etenkin penikoiden – kipeytymisen kanssa sekä avasin haasteita pitkäjänteisyyden suhteen. Alkuinnostuksen jälkeen kiinnostus lopahtaa.

Pohdimme, että minun kannattaa lähteä hissukseen liikkeelle, jossa jalkoja ajetaan ns. sisään juoksuharrastukseen. Jalkoihin kohdistuvaa iskutusta kevennetään kävelymääriä nostamalla näin ensi alkuun, ja juoksun osuutta kasvatetaan säännöllisesti.

Samalla kilometrimääriä hilataan hiljalleen ylöspäin ja lihaskuntotreenit pidetään ohjelmassa etenkin alkuun mukana, kuten tähänkin asti olen toiminut. Pohjeliikkeet tosin otettiin vahvemmin osaksi ohjelmaa, sillä nykyisillä kananjaloilla ei pitkälle pötkitä.

Henkilökohtaisen juoksuvalmennukseni tavoitteiden osalta linjasimme Artun kanssa muutaman pääpointin:

  • Ensimmäinen tavoite on tehdä juoksemisesta ja lenkkeilystä rutiini, joka kantaa alkuinnostuksen ja ensimmäisten tuskailujen yli → juoksun tulisi tuntua rennolta ja kivuttomalta
  • Toinen tavoite on pystyä juoksemaan pidempiä lenkkejä yhtäjaksoisesti ja vauhtia kasvattaen → tähän päätimme välitavoitteeksi esimerkiksi 5 km juoksun ensi kevään Helsinki City Running Dayssa
  • Kolmas tavoite on puolimaraton noin vuoden päähän aloitushetkestä, eli alkusyksyyn 2025 → oma päämääräni on selvitä matkasta juosten ja omaan tasoon nähden kunniallisella ajalla

Jotta sekä minä että valmentajani saisimme realistisen ja koruttoman kuvan lähtötasostani, kirjoitti Arttu harjoitusohjelmani ensimmäisten viikkojen päätteeksi odottamaan iki-ihanan Cooperin testin.

Olen joskus armeija-aikoinani kutitellut tuossa 12 minuutin rääkissä 3 000 metrin rajaa, mutta viimeisin, muutaman vuoden takainen suorite taisi jäädä 2 500 metrin paikkeille.

Ajatus on kietaista Cooper muutaman juoksulenkin jälkeen ennen syyskuun puoliväliä, joten seuraava osa tätä asiakastarinaa – tai operaatiota ”Puolikuolleesta puolimaratonille” –  käsitteleekin tuohon juoksutestiin valmistautumista, sen suorittamista ja sen aiheuttamia tuntemuksia.

Luvassa myös Artun vinkit Cooperin testin suorittamiseen, joten kannattaa pysyä kuulolla!

Artun teesit, osa 1: miksi aloittaa juoksuvalmennus?

1. Yksilöllinen juoksuvalmennus juuri sinulle

Juoksuvalmennus ottaa huomioon sinun henkilökohtaiset tavoitteesi, kuntotasosi ja elämäntilanteesi. Harjoitusohjelma suunnitellaan täysin sinun
tarpeisiisi, jotta saat parhaan mahdollisen hyödyn.

2. Motivaatio ja selkeä tavoite

Kun sinulla on selkeä tavoite ja joku, jolle olet ”tulosvastuussa”, harjoittelu on paljon motivoivampaa. Valmentaja auttaa pitämään sinut raiteilla ja kannustaa eteenpäin myös vaikeampina hetkinä.

3. Oikeanlainen harjoittelu

Ammattitaitoisen valmentajan avulla voit olla varma, että harjoittelet riittävän monipuolisesti ja sopivalla nousujohteisuudella. Valmentajan tehtävänä
on toimia tarvittaessa ”jarruna”, jotta harjoittelun kokonaisuus pysyy sopivalla tasolla.

4. Jatkuva tuki ja apu

Juoksuvalmentaja on tukenasi koko matkan ajan. Hän vastaa kysymyksiisi ja auttaa esimerkiksi, jos jokin vamma yllättää tai jokin muu harjoitteluun liittyvä seikka askarruttaa.

5. Kehityksen seuranta ja palautteen saaminen

Harjoittelun jatkuva seuranta ja saatu palaute auttavat sinua ymmärtämään juoksuharjoittelun periaatteita paremmin. Seuranta myös mahdollistaa harjoittelun onnistumisen analysoinnin jälkeenpäin: mitkä asiat toimivat ja mitä kannattaa muuttaa tulevaisuudessa.

 

Oletko sinäkin haaveillut juoksuharrastuksen aloittamisesta? Tarvitsetko apua siihen, kuinka päästä alkuun? Vai kaipaatko vinkkejä seuraavalle tasolle yltämiseen?

Jos vastasit kyllä, niin siirry juoksujalkaa Run Revolutionin valmennuksiin ja tutustu tarkemmin tarjontaan!

Verkkokauppaan!