5 keinoa parantaa juoksumotivaatiota – Puolikuolleesta puolimaratonille, osa 3

Puolikuolleesta puolimaratonille

Mistä saada motivaatiota juoksemiseen? Kuinka taklata arjen kiireet ja painella lenkkipolulle silloinkin, kun ei viitsisi, jaksaisi, ehtisi tai kiinnostaisi? Syksyn tuulet ja sateet, pimeys ja liukkaus koettelevat motivaatiota entisestään, eikä jomotus jaloissa hellitä. Mikä siis neuvoksi?

Puolikuolleesta puolimaratonille ­-projektin kolmas kirjoitus (Lue aiemmat osat: osa 1 ja osa 2) luo tilannekatsauksen Juuson treeneihin, mutta esittelee myös viisi erilaista vinkkiä kehittää motivaatiota juoksuun silloin, kun tosissaan alkaa tökkiä.

Kahden kuukauden rajapyykki takana

Run Revolutionin juoksuvalmentaja Arttu Vattulaisen minulle laatimaa treeniohjelmaa on takana nyt reilu pari kuukautta. Juoksu- ja kävelykilometrejä on takana reilut 120km, eli maltillisen säännöllisellä tahdilla on edetty. Alkuinnostus on väkisin hieman laantunut ja arkiset kiireet ynnä aikataulumuutokset asettavat omat haasteensa juoksurutiinin ylläpidolle.

Huomaan, että lenkkipolulle suuntana edelleen ihan mielelläni, mutta oheisharjoittelu salilla on tuntunut turhauttavammalta. Päädyimme Artun kanssa pudottamaan toistaiseksi yhden salitreenin viikosta pois, jos aikataulujen ja jaksamisen suhteen meinaa tehdä tiukkaa.

Panostus on nyt täysillä jalkoihin, mikä näille kananjaloille tulee todella tarpeeseen. Samaan aikaan pyrin hyväksymään sen, ettei yläpeltiä treenata samaan tahtiin kuin aiemmin. Jospa tässä kuitenkin pahin lihaskato vältettäisiin.

Huomasin myös laistaneeni harjoituspäiväkirjan päivittämisestä, ja ladoin ennen tämän tekstin kirjoittamista noin 20 treenimerkintää paikalleen. Hups. Onneksi nuo treenit löytyvät jälkikäteen Suunto-sovelluksesta, koska muuten koko juoksuvalmennus menettäisi merkitystään.

Minulla on ollut myös haasteita pitäytyä juoksuohjelman treenijärjestyksessä, jos työ tai vapaa-aika sotkee alkuperäisiä suunnitelmia. Pyrin palaamaan nopeasti takaisin ruotuun, sillä jos lipsuminen jatkuu, saattaa rytmi kadota. Eikä motivaatiota suorituksiin ole helppo parsia uudelleen kasaan. Tästä siirrytäänkin sitten aasinsillalla blogitekstin pääaiheeseen.

Mistä motivaatiota juoksuun?

Moni meistä tuskailee vähintään joskus motivaatio-ongelmien kanssa. Oli sitten kyseessä juoksutreeni, jokin muu harrastus, työhön tai opiskeluun liittyvät tehtävät tai ihan vain vaikkapa siivoaminen tai roskien ulosvienti. Osa on luonteeltaan kykenevämpi piiskaamaan itsensä tarvittaviin suorituksiin, kun taas toiset saavat itseään niskasta kiinni vasta pakon edessä – jos aina silloinkaan.

Motivaatio on yksinkertaisesti jokin voima tai syy, joka saa toimimaan, aloittamaan askareen tai jatkamaan projektia. Vaikka se olisi vaikeaa tai veisi paljon aikaa. Motivaatio voi syntyä ja kasvaa esimerkiksi tavoitteista, palkinnoista ja sisältä kumpuavasta innosta tehdä jokin tietty asia. Samat prinsiipit pätevät lenkkeilyssäkin.

Kokosimme Artun kanssa 5 kohdan listan, jotka auttavat ensisijaisesti parantamaan motivaatiota juoksuharrastukseen.

 

  1. Aseta selkeät tavoitteet

Motivaatiota juoksulenkille lähtöön on paljon helpompi kerätä, kun kaikki harjoitteet tähtäävät johonkin tiettyyn maaliin. Pelkkä kunnonkohotus on hieman abstrakti tavoite, mutta itselle puolimaraton noin vuoden päästä on hyvin selkeä, mitattava ja johdonmukainen päämäärä. Tavoitteen saavuttamista auttaa myös lähtötason mittaaminen Cooperin testillä, jonka suoritin noin kuukausi sitten. Selkeä välitavoite on jossain vaiheessa lyödä tuo tulos, 2 500 metriä, laudalta.

  1. Laadi harjoituspäiväkirja ja noudata sitä

Minulla on surullisen monta kokemusta siitä, että olen aloittanut juoksuharrastuksen ilman selkeää suunnitelmaa. Tällä kertaa juoksuvalmennus ratkaisee ongelman puolestani, kun noudatan ammattilaisen laatimaa harjoituspäiväkirjaa. Arttu on ottanut valmennuksessa myös huomioon lähtötasoni ja tavoitteeni, joten ohjelma on juuri minulle räätälöity. Silloin kun oma ote meinaa lipsua, kyselee Arttu treenien sujumisen perään ja laatii kuukausittain uuden ohjelman, joka taas haastaa ja motivoi uudelleen.

  1. Seuraa tuloksia ja innostu kehityksestä

Itselläni on skarppauksen paikka harjoituspäiväkirjan päivittämisessä, mutta kaikki treenit ovat sentään tallessa. Niitä vertailemalla voi seurata omaa kehitystään. Samoin Cooperin kaltaiset testit ovat oivallisia mittareita. Viimeksi myös huomasin nopeavauhtisempaa treeniä tehdessäni, että jalat tuottivat aivan eri tavalla voimaa – ponnekkaammin ja räjähtävämmin. Kehitystä voi nähdä myös arkisissa asioissa, kuten vireydessä ja jaksamisessa. Myös pienet, positiiviset muutokset unen laadussa ja ruokavaliossa ovat tuloksia, joita juoksun ohella seurata.

  1. Tee treenaamisesta mielekästä ja virkistävää

Kaikki, mikä saa sinut sitomaan lenkkarit jalkaan ja suuntaamaan innokkaammin lenkkipolulle, on hyvästä. Oli sitten kyseessä uusi urheilukello, uudet treenivaatteet, paremmat juoksukengät tai vaikkapa uusi podcast tai äänikirja kuulokkeissa. Mielekkyyttä ja uutuudenviehätystä tuovat myös uudet juoksureitit ja maastot, jottet aina tamppaa samoja polkuja ja tuttuja nurkkia. Ja jos yksin puurtaminen tökkii, etsi itsellesi lenkkikaveri ja kannustakaa toisianne!

  1. Ole armollinen ja luota prosessiin

Joskus ei vaan jaksa, ja se on ihan OK. Armollisuus on eri asia kuin totaalinen repsahtaminen tai laiskottelu. Siinä missä treeni on tärkeää, niin on lepokin. Ammattimaisessa juoksuvalmennuksessa riittävä palautuminen otetaan huomioon kevyempinä harjoittelujaksoina. Varma motivaation tappaja on myös liian kovaa ja äkillisesti aloittaminen, joten älä hosu, kiirehdi ja hajota kroppaasi pikaisia muutoksia tavoitellessasi. Luota siihen, että juoksukunto kasvaa, ja elo ja olo paranee, pitkässä juoksussa.

Kipuiletko sinä juoksumotivaation kanssa? Tarvitsetko apua siihen, kuinka päästä alkuun? Vai kaipaatko vinkkejä seuraavalle tasolle yltämiseen?

Siirry juoksujalkaa Run Revolutionin valmennuksiin ja tutustu tarkemmin tarjontaan!

 Osta juoksuvalmennus